“Škola je tamo gdje se želi učiti"

 

 

Svaka tehnika može biti od koristi, svaki savjet može pomoći, svaka metoda daje drugačiji uvid. Problem nastaje kada treba odrediti što od svega toga najbolje za mene i mojeg psa?

 

Svaki vlasnik najbolje poznaje svojeg psa. Bez obzira što nekada ne zna kako nešto objasniti psu, nije siguran dali dobro razumije što pas želi ili se boji kako neko ponašanje može u budućnosti završiti.

Svaki vlasnik želi dobro svojem psu. Pa i kada se ponaša nejasno, nedosljedno, bezvoljno i zaboravi na svoje i na potrebe psa.

 

DoGGenius nudi nekoliko edukativnih formi.

Svakoj je primarna namjera gledati rad sa psom kroz prizmu odnosa između čovjeka i psa. Odnos je nešto što traje 24 sata na dan i ima najveći utjecaj na nas i psa.

 

Tehnika, metoda, trik, savjet ili vježba može biti odlična nadogradnja na dobar, uravnotežen odnos

no niti jedna tehnika, metoda, trik, savjet ili vježba ne mogu zamijeniti uravnotežen odnos.

 

U isto vrijeme svjesno i mudro korištenje tehnike, metode i vježbi može biti odlično oruđe pomoću kojeg učimo o svojem odnosu sa psom te ga pročišćujemo i produbljujemo.

 

Cijeli pristup koji podučavamo se zove: "Introspektivni sustav u odnosu sa psom"

Osnova sustava je prepoznavanje odnosa kroz tri aspekata:

fizički aspekt koji se bavi komunikacijom sa psom putem tijela učeći niz vježbi

- mentalni aspekt se bavi konceptima: što želim sa svojim psom? Kako to izgleda? Kako to doživljava pas? Jasno definirajući odgovore na ta pitanja stvaramo i sebi i psu jasniju sliku kako želimo organizirati zajednički život.

emocionalni aspekt je onaj introspektivni dio u sustavu gdje prepoznajući kako se osjećamo najlakše usmjerujemo svoje promišljanje i reagiranje u smjeru onoga što želimo.

 

Pojedine edukativne forme se naglašenije bave pojedinim aspektom. Tako na školi se više radi i promišlja kroz fizički aspekt. Predavanja su osmišljena kao poligon kroz koji pretresamo mnoge mentalne aspekte i promišljamo o raznim kutovima gledanja (bilo sa pozicije psa bilo sa pozicije čovjeka) te o njima razgovaramo dolazimo do ideje kako i kojim putem doći do željenog odnosa sa psom. Radionice (podjednako ona kratke – intezivi i one dužeg trajanja) se primarno oslanjaju na iskustvo i doživljaj rada sa psom. U njima se dobrim djelom direktno i indirektno oslanja na emocionalni aspekt.

 

Škola – forma koja se bavi tehnikom, komunikacijom sa psom primarno na fizičkom nivou. Pokazujući psu što želimo da napravi dovodeći ga u fizičke uvjete (položaj tijela, npr. "sjedi" ili gibnje npr. "idemo") najdireknije komuniciramo na njemu najprimarniji način: preko tijela.

 

Radionice – su edukativni oblik gdje se postojeće znanje produbljuje i proširuje putem niza vježbi i situacija kojima stječemo iskustvo. I upravo iskustvo je glavno oruđe u svim oblicima radionica. U ovoj formi rada se stječu vještine koje polako prelaze u naviku.

 

Predavanja – su vrlo zabavan i informativan oblik edukacije u DoGGenius-u. Nakon predavanja o pojedinoj najavljenoj temi kroz koje se postavlja platforma za razgovor i pitanja koji slijede u drugom dijelu. Često je dovoljno da čovjek promijeni kut gledanja da mu se jasno počne slagati mozaik koji se zove odnos sa psom. Takva promišljanja su najplodnija kada se nalazimo izolirano od situacije ili problema sa kojim se bavimo. Često najbolji "trening" napravimo bez prisutnosti psa.